”Att laga mat som alla familjens medlemmar äter är en utmaning bara i sig – att matlagning inte är min paradgren är en annan – snabb och enkel matlagning är mitt mantra.”

Att ha ett antal snabblagade rätter på veckans matplanering, eller att ha som back-up om det skiter sig helt med den inplanerade (antagligen mer tidskrävande och mer komplicerade) rätten – är ett supergrymt lifehack i vardagslivet.

Råkar ju också vara en del i mitt eget ”Nyårslöfte” Projekt S3 Hälsa – att bli bättre på back-upsen.

Och det finns faktiskt ett antal rätter som går hem hos ALLA familjemedlemmarna, och som dessutom är tillräckligt lättlagade 😉 Så här kommer alltså 2 av mina bästa

~LÄTTLAGADE recept!~  


Fiskpudding ca 4 port

  • 3 dl grötris (för en något nyttigare vuxen-variant – välj råris)
  • 6 dl vatten
  • 400 g torsk (alaska pollock smakar typ samma men kostar betydligt mindre)
  • 4 st ägg
  • 4 dl mjölk (funkar även med vatten)

Så här går det till:

  1. Koka upp vatten, ris, och salt.
  2. Lägg i fisken och låt småputtra på svag/medel värme utan lock i 18-20 min, så att mycket av vätskan försvinner. Rör om då och då.
  3. Vispa ihop ägg och mjölk i en skål, krydda med salt och peppar.
  4. Häll ägg- och mjölkblandningen i ris- och fiskröran och rör ihop.
  5. Smörj en ugnsform och lägg i smeten.
  6. Grädda i ugnen på 200C i 30 min, tills den har blivit fast och fått lite färg.

Klart!

Servera med tex riven pepparrot, kokta gröna ärter/haricot vertes/broccoli, och rivna morötter, samt smält smör. Observera att fett är kaloririkt så ta LITE.


Tonfisksoppa ca 4 port

  • 1 stgul lök
  • 300-400 g gröna frysta ärter
  • 2 st burkar tonfisk i vatten (koncervburk)
  • 1 dl potatismospulver
  • 1 st grönsaksbuljong
  • 1 liter vatten
  • 1 dl mjölk
  • Steksmör eller olja

Såhär gör du:

  1. Hacka löken.
  2. Hetta upp smör/olja i en kastrull.
  3. Stek löken mjuk.
  4. När löken är klar – häll i vatten, ärter och buljong.
  5. Låt koka upp – ta sedan av kastrullen från plattan.
  6. Vispa i potatismospulvret.
  7. Lägg i tonfisken (häll av vätskan först).
  8. Häll i 1 dl mjölk.

Klart!

Servera med tex knäckebröd (eller ett mjukt bröd av bra sort) och pålägg. Om du vill protein-boosta rätten kan du lägga i en klick kvarg eller keso.

Superdupersnabbt, eller vad?!


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *